grill és barbecue receptek

Élmény a grillezés

Klasszikus grillcsirke recept, nyugis grillezéshez

2020. április 06. - okosgrill

Családi ház, kert, futkározó gyerkőcök, finom sült hús illat, teljesen idillikus ugye? Hát nem annyira, mert a sütőnél ott kell állni, felügyelni ezzel pedig egy fő kimarad a mókából. Vagy mégsem? 

img_6791.JPG

Tavaly nyáron egy új grillsütő büszke tulajdonosai lettünk. Az volt a célunk, hogy finomakat együnk, viszonylag kevés befektetett munkával és főképp az, hogy nyáron ne kelljen már 40-50 fokos konyhában ebédelni.

A sütőnél egy pellet grillre esett a választás, automata adagolás, fűtés-hűtés, minden ami kell.

Ezt a grill (és barbecue) sütőt persze télen és hűvösebb időben is használtunk párszor, de mégiscsak tavasszal indul a főszezon, így egy igazán finom grillcsirkével terveztük indítani a napsütéses hétvégét.

A grillcsirke sütés folyamata

Első és legfontosabb lépésként a helyi hentesnél megrendelem az egész csirkét. Ez ugye fontos, mert enélkül elég nehéz manapság egész grillcsirkét készíteni. 

Amikor ez megérkezik és mindenki boldog (család+hentes), akkor indulhat igazán a móka

  • a csirkét leöblítjük, megtisztítjuk (papírtörlővel utána megtörlöm)
  • a lábai összekötöm. Erre két jó módszer is van: vagy egy kis madzag vagy a gyerekek kinder tojásában talált kis dróthuzal teljesen alkalmas, már-már ezért van benne
  • vékony réteg mustár következik (nem a drótra, hanem az egész csirkére), majd jöhet az alapos fűszerezés
  • először kenjük át a hátát, fűszerezés, majd fordítás után szintén vékony réteg mustár és fűszerezés.
  • a fűszerezés: só, szárított vöröshagyma, fokhagyma por, majoranna, feketebors, koriander, zsálya, kakukkfű
  • a tűzhelyen felmelegítünk vajat, cukrot, juharszirupot és injektáló segítéségével bejuttatjuk a husin belülre. Mell részére kb 6 helyen, combokba 3-3 helyen kis adag levet
  • a grillsütőt közben beizzítjuk kb. 150 fokra és bekerül a csirke a helyére
  • 2 órát kap ezen a hőfokon, közben 30 percenként finoman átkenjük a maradék páclével. Persze érzéssel, nem az a cél, hogy a fűszert eltüntessük a grillcsirkéről
  • Amikor letelt a 2 óra a csirke belsőhőmérséklete 80 fok körül lehet, így a hőt (itt egy tekeréssel csak szerencsére) felemeljük 200 fokra további 30 percre. A cél az, hogy ropogós legyen majd a bőre.
  • Közben persze végig játszhatunk a gyerekekkel a kertben, vagy akár nyomkodhatjuk a telónkat, olvashatunk egy könyvet, bármit.

Ennyire egyszerű grillcsirkét készíteni és közben túl sokat nem kellett bajlódni sem a sütővel.

Ugyanez a folyamat persze bent a sütőben is elkészíthető, de mi épp ezt nem szerettük volna, hogy a benti helyiségekben túl meleg legyen és órákig ételszagban és 40 fokban kelljen dolgozni, élni. 

Grillezéssel kapcsolatos képeidet, receptjeidet itt tudod megosztani:

Grill és Barbecue közösség

A bejegyzés trackback címe:

https://grillmeup.blog.hu/api/trackback/id/tr2515594584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása